Dit moet je weten wanneer je gaat beginnen met paardrijden

Zoek je naar een bepaalde activiteit waardoor je jouw sportieve trekken vervult, maar wil je het liefste iets doen wat altijd buiten plaats vindt? Overweeg dan om misschien een proeflessen paardrijden te nemen! Paardrijden is een sport dat mensen vaak vergeten, omdat het door velen wordt afgewezen als een ‘sport’ (want is het niet zo dat het paard al het werk doet?). Paardrijden is echter wel een intense activiteit, dus het is een goede manier om jezelf actief te houden. Bovendien is het ook nog eens leuk voor de liefhebbers onder ons die dol op dieren zijn, dus waarom zou je dit niet doen? 

Er zijn een aantal zaken die je wel in je achterhoofd moet houden wanneer je besluit om echt te gaan paardrijden. Wij zetten deze zaken voor jou op een rijtje.

1: kijk, lees en doe en leer van anderen

Paardrijden en het leren omgaan met paardrijden vereist wel dat je al jouw energie en tijd erin stopt. Deze processen nemen nou eenmaal veel tijd in beslag. Houd er ook rekening mee dat het helemaal niet erg is om jezelf een beginner te noemen, want zo zullen anderen jou helpen op de manier dat past bij jouw niveau. Bovendien leer je het alleen maar sneller als je naar anderen kijkt!

Kijk dus veel naar andere paardrijders, want alleen al door observatie kan je veel van ze leren. Heb je advies nodig over de spullen die je nodig hebt? Vraag rond aan andere ruiters welke ruitersport webwinkel zij aanraden. Bovendien zijn er tal van artikelen online te vinden over de ruitersport, dus als je te verlegen bent om iemand aan te spreken, dan kun je jezelf altijd verwijzen naar het internet. Vergeet natuurlijk niet om de gelezen informatie naar het praktijk te vertalen: oefen samen met andere paardrijders en geef elkaar feedback na elke ronde.

2: leer niet alleen van je medegenoten, maar ook van je paard 

Paardrijden is een activiteit wat je natuurlijk niet alleen doet: je grootste kameraad zal namelijk je paard zijn! In het begin krijg je misschien de kans om op verschillende paarden te rijden. Dit is zeker een aanrader, want elke paard kan jou iets anders leren. Denk aan bijvoorbeeld een paard die lastig doet wanneer jij het hoofdstel op wil doen. Als dit voorkomt, geen paniek! Zo leer je je juist wat handige manieren om dit te verhelpen. 

Daarnaast moet je niet alleen andere ruiters observeren, maar ook jouw paard. Uiteraard is hij degene met wie je de activiteit beoefent en hij zal ook met jou communiceren over hoe hij zich voelt. Kijk dus goed naar jouw paard’s lichaamstaal en wat hij probeer te signaleren. Hoe meer je met (verschillende) paarden omgaat, des te beter je hier in wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *